VELIKA OPASNOST VREBA U ČAČKU: Svi pohrlili da uzmu pečenje, a pred praznike u gradu HARA OVA BOLEST
Svinja, Foto: Olga Seyfutdinova / Alamy / Alamy / Profimedia

AFRIČKA KUGA SVINJA

VELIKA OPASNOST VREBA U ČAČKU: Svi pohrlili da uzmu pečenje, a pred praznike u gradu HARA OVA BOLEST

Pojavila se ponovo afrička kuga svinja u selima Čačka i Kraljeva

Objavljeno:

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja i to pred praznike gde je pomama u pečenjarama. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

Zaraza, zbog koje je doneta ova mera, potvrđena je u dva gazdinstva u Tavniku. Takođe, istim rešenjem proglašeno je i ugroženo područje od navedene bolesti, koje obuhvata naseljena mesta Obrva, Cvetke, Miločaj, Lađevci, Mrsać i Bapsko Polje, na teritoriji grada Kraljeva, zatim Bečanj, Mrčajevci i Katrga, teritorija grada Čačka, kao i Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati, na teritoriji opštine Knić, rekao je za RINU koordinator aktivnosti na suzbijanju afričke kuge svinja na teritoriji grada Čačka Aleksandar Maksimović.

Kraljevačko lovište "Ibar" proglašeno je područjem visokog rizika od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Na zaraženom području u cilju sprečavanja širenja bolesti, sprovodiće se, u skladu sa zakonom, sledeće mere: eutanazija svih grla u gazdinstvima gde se potvrdi prisustvo zaraze, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla ili hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rad stočnih pijaca.

"Meso zaklanih svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe ne sme se koristiti niti otuđivati i mora ostati na gazdinstvu do dobijanja rezultata dijagnostičkog ispitivanja. Na ugroženom području sprovode se sledeće mere: popis svih gazdinstava na kojima se drže svinje, obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja, zabrana premeštanja i prevoza svinja, čišćenje, dezinfekcija i po potrebi dezinsekcija, što je pre moguće nakon kontaminacije, vozila i opreme sa kojima su dolazila u dodir zaražena grla, zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva brz odobrenja veterinarskog inspektora, prijavljivanje veterinarskom inspektoru, bez odlaganja, svake uginule ili obolele svinje, zabrana organizovanja sajmova, izložbi i drugog okupljanja životinja", ističe Maksimović.

Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u ugroženom području, na zahtev vlasnika/držaoca svinja, u skladu sa posebnim propisom i pod određenim uslovima. Zabranjena je i upotreba pomija u ishrani svinja. Period trajanja mera zabrane i ograničenja na zaraženom i ugroženom području iznosi 40 dana od poslednjeg registrovanog slučaja zaraze afričkom kugom svinja.

Bonus video:

04:00

VIRUS KOJI TRENUTNO HARA IZAZIVA TRAJNU MALAKSALOST, ALI I NEŠTO MNOGO GORE! Prof dr Delić: Može doći do povraćanja krvi!

(Espreso/Mondo/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.